Voor veel mensen is het de moeilijkste beslissing die u als baas moet maken. Hoe lang gaan we door?
Als uw huisdier oud of ziek wordt is dat vaak een langdurig proces waar u in meegroeit. 
Het liefst zien we natuurlijk dat hij of zij vredig gaat slapen en de volgende ochtend niet meer wakker wordt. Maar meestal gaat het niet zo makkelijk. Als baas wordt u soms voor een keuze gezet. Gaat u wel of niet ingrijpen als het dier oud en hulpbehoevend wordt of pijn heeft. Over dit proces heeft Hugo van Duijn een boekje geschreven. U kunt het boekje lezen op deze pagina (klik hier).
Het is belangrijk om te weten dat u als baas een zorgplicht heeft. Niet nodeloos laten lijden hoort daar ook bij. Als u twijfelt of uw dier lijdt kunt u een dierenarts vragen om zijn of haar mening te geven. Vaak helpt het ook om "op afstand" naar uw dier te kijken. Bekijk het eens alsof u naar het dier van een goede vriend kijkt en bedenk welk advies u die vriend zou geven.

Maar als dan de beslissing genomen is om uw dier uit het lijden te verlossen dan wilt u dat ook op de zachtste manier. Gewoon thuis. Eigen mand, eigen geuren, eigen geluiden. Met de huisgenoten erbij die belangrijk zijn. Op dat moment staat dierenarts van Asselt voor jullie klaar.
Als uw dier wordt ingeslapen nemen we hier ruim de tijd voor zodat dit zo rustig mogelijk en op een ontspannen manier verloopt. Uw huisdier krijgt eerst een narcoseprik. Pas als we zeker weten dat hij niets meer voelt, hoort en meemaakt krijgt uw dier een injectie waarvan het hart gaat stilstaan. 

Na afloop kunt u uw huisdier begraven, laten cremeren of aan mij meegeven voor destructie.
Voor het begraven gelden per gemeente verschillende regels. U mag uw gezelschapsdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Daarnaast moeten de risico’s voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu tot een minimum beperkt worden, vandaar dat geadviseerd wordt uw gezelschapsdier voldoende diep te begraven (minstens 75 centimeter). Laten begraven op een dierenbegraafplaats kan ook.
Er zijn in de omgeving enkele crematoria voor huisdieren. Bijvoorbeeld het dierencrematorium in Smilde. U kunt (na telefonische afspraak) zelf uw huisdier brengen of het thuis of bij mij laten ophalen. Als u na de crematie de as van uw overleden dier weer terug wilt moet u dit van tevoren aangeven, anders wordt de as bij het crematorium verstrooid. Neem voor meer informatie contact op met het crematorium.
Als het voor u geen meerwaarde heeft om uw huisdier te begraven of cremeren kan ik hem voor u meenemen. Uw huisdier wordt dan aangeboden bij de Rendac.

Tot slot is het ook fijn om van tevoren te weten wat dit allemaal gaat kosten. De tarieven voor de euthanasie aan huis staan in een apart overzicht (klik hier).
De kosten voor een crematie verschillen per crematorium en is afhankelijk van uw wensen. Kijk daarvoor op de pagina van het crematorium.

Heeft u na het lezen nog vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Voor spoedgevallen via de telefoon en voor overige vragen het liefst via e-mail of whats-app. U kunt onderstaande knoppen gebruiken maar let op: sommige knoppen werken alleen op een mobiele telefoon.