Het kan natuurlijk gebeuren dat je hond per ongeluk chocolade gegeten heeft. Er liggen bijvoorbeeld chocoladeletters of kerstkransjes in huis. Honden zijn meesters in het ontdekken van lekkernijen. 
Waarom is chocolade giftig voor honden? Chocolade is niet giftig voor mensen, maar wel voor honden. Daarnaast is het ook erg giftig voor katten, konijnen en knaagdieren zoals hamsters, ratjes en muisjes. In chocolade zitten twee stoffen die giftig zijn voor deze dieren. Deze twee stoffen zijn theobromine en cafeïne en zitten in cacaomassa. Deze dieren kunnen deze stoffen namelijk niet verwerken, waardoor het niet afgebroken wordt in het lichaam. Het duurt daarom erg lang voordat de theobromine en de cafeïne uit het lichaam zijn verdwenen. De giftige stoffen stapelen zich op in het lichaam, waardoor het lichaam vergiftigd kan raken. Niet alleen pure chocolade en melk chocolade, maar ook witte chocolade bevatten theobromine en cafeïne.
  • Chocolade van de bakker is het meest giftig
  • Pure chocolade komt daarna
  • Melkchocolade is minder giftig
  • Witte chocolade is het minst giftig
Of chocolade dodelijk kan zijn hangt af van het gewicht van de hond, het soort chocolade, de hoeveelheid chocolade en de gevoeligheid van het individu. Wanneer een kleine hond evenveel chocolade heeft gegeten als een grote hond, dan is het effect veel ernstiger bij de kleine hond. Hoe bitterder de chocolade, hoe giftiger het is, omdat hier meer theobromine in zit. Hierdoor is chocolade van de bakker giftiger dan pure chocolade. Dit komt omdat er in chocolade van de bakker tot wel 28 milligram per gram chocolade aan theobromine kan zitten en in normale pure chocolade zit er 16 milligram theobromine per gram chocolade. Ongeveer 100 gram pure chocolade kan al dodelijk zijn bij een hond van 10 kilo. Door de theobromine kunnen er zweren gevormd worden in de maag. De hond kan dan direct gaan braken en kan diarree krijgen. De hartspier wordt aangetast door theobromine, omdat het snel in het lichaam opgenomen wordt. Hierdoor krijgt de hond een onregelmatige en versnelde hartslag. De hond zal sneller gaan ademhalen, spieren kunnen samentrekken wat kan lijken op een epileptische aanval. De hond kan veel gaan plassen en zal meer gaan drinken, met de kans dat dit meteen wordt uitgespuugd. Wanneer er niet ingegrepen wordt, kan de hond overlijden door een hartstilstand of een ademhalingsstilstand.

Wat zijn de giftige hoeveelheden?

Lichaamsgewicht Milde klachten Ernstige klachten
  Melk Puur Melk Puur
5 kg 50 gram 16 gram 150 gram 50 gram
10kg 100 gram 32 gram 300 gram 100 gram
15 kg 150 gram 48 gram 450 gram 150 gram
20 kg 200 gram 64 gram 600 gram 200 gram
25 kg 250 gram 80 gram 850 gram 250 gram
30 kg 300 gram 96 gram 900 gram 300 gram
 
Wat zijn de symptomen van te veel chocolade? Er zijn allerlei verschillende reacties die honden kunnen krijgen, de reacties verschillen van hond tot hond. Wanneer een hond chocolade heeft gegeten zul je niet direct iets merken. Pas na één tot twaalf uur treden de eerste symptomen op. Wanneer een hond zwanger is, kan chocolade ernstige gevolgen hebben voor de puppy's. Door de placenta krijgen zij de giftige stoffen binnen, wat ernstige gevolgen kan hebben. De eerste verschijnselen van een chocoladevergiftiging kunnen zijn: De hond is rusteloos, nerveus en opgewonden De hond ademt snel De hond heeft een hoge hartslag, maar de hond hijgt niet De hond spant zijn spieren aan De hond rilt, terwijl het niet koud is De hond is misselijk en braakt De hond plast veel De hond raakt in coma De hond drinkt veel, en spuugt dit uit De hond heeft stuiptrekkingen die lijken op een epileptische aanval
Wat kan je doen als je hond chocolade gegeten heeft? Wanneer je hond chocolade heeft gegeten is het belangrijk dat je hond binnen drie uur braakt. Pas op! Gebruik geen zout voor het opwekken van braken, dit kan levensgevaarlijk zijn. Je kunt naar de dierenarts gaan, de dierenarts zal dan het braken opwekken. De dierenarts zal onder andere luisteren naar de hartslag. Er kan een versnelde of onregelmatige hartslag worden gehoord, het is mogelijk dat de hond overlijdt aan een acute hartstilstand en het centraal zenuwstelsel kan aangetast worden.
Wat kun je zelf doen? Bel altijd je dierenarts. Kijk welke chocolade je hond gegeten heeft, is het bakkerschocolade, wit, melk of puur?Wanneer heeft de hond chocolade gegeten? Probeer hierachter te komen, dit is belangrijk omdat de maag een paar uur nodig heeft om te legen. De chocolade wordt pas opgenomen in het bloed als het in de darmen zit. Geef nooit zout aan de hond om hem te laten braken. Ga naar uw dierenarts wanneer de dierenarts dit met u bespreekt.
Wat zal de dierenarts doen? De dierenarts zal een injectie geven om de hond te laten braken wanneer het korter dan drie uur geleden is dat de hond chocolade gegeten heeft. De hond zal opgenomen worden als de hond langer dan drie uur geleden chocolade heeft gegeten. Wat er verder gebeurt, zal afhangen van de verschijnselen van de hond. Dit zal de dierenarts in overleg met je afstemmen.
Chocoladesnoepjes voor honden, In dierenwinkels zijn chocoladesnoepjes voor honden te koop. Uiteraard zitten hier de stoffen cafeïne en theobromine niet in of het bevat een heel laag percentage van deze stoffen. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je hond deze stoffen niet binnen krijgt, controleer dit dan op de achterkant van de verpakking. Geef altijd iets anders wanneer deze stoffen er wel in zitten. Laat geen chocolade voor mensen binnen hondbereik liggen, want als je even niet oplet, eet de hond de chocolade op.