Van het gevaar van chocolade zijn de meeste baasjes al wel op de hoogte. Maar wist u dat de zoetstof Xylitol nog veel gevaarlijker is?
Steeds vaker zien we in de supermarkt producten verschijnen die onder de vermelding “light” of “suikervrij” worden verkocht. Er ontstaat steeds meer een hype rondom deze suikervrije producten. Er is Coca Cola Zero, suikervrije kauwgom en Peijnenburg Zero. Deze laatste heeft helaas reeds een aantal sterfgevallen veroorzaakt bij honden.

Producten zoals bovenstaand beschreven, bevatten namelijk in plaats van suiker het suikervervangende stofje Xylitol. Xylitol is een suiker-alcohol die wordt gebruikt als suikervervanger in veel producten. Het is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in vezels van bepaalde soorten groenten en fruit. De zoetkracht van xylitol is ongeveer gelijk aan die van suiker, maar het levert 40% minder calorieën. Xylitol wordt bij consumptie nauwelijks omgezet in zuur en is dus veel minder schadelijk voor het gebit dan suiker of andere zoetstoffen. Vanzelfsprekend dat Xylitol dus een populaire stof is om te verwerken in producten.
Voor honden is xylitol echter heel gevaarlijk. Het heeft bij honden een andere werking dan bij ons mensen. Bij zowel de mens als de hond wordt het bloedsuikergehalte in ons bloed gecontroleerd door de afgifte van insuline door de alvleesklier. Bij de mens stimuleert xylitol de afgifte van insuline door de alvleesklier niet. Echter bij andere diersoorten, zoals met name de hond, wordt xylitol extreem snel opgenomen in de bloedsomloop, waar het zorgt voor een extreme stimulatie van de alvleesklier om insuline af te geven. Deze plotselinge verhoogde afgifte van insuline in het bloed zorgt voor een acute en grote verlaging van het bloedsuikergehalte (hypoglycemie) die levensbedreigend kan zijn. Dit proces leidt naast een verlaagde bloedsuiker ook tot leverfalen.

Hoeveel Xylitol is giftig voor mijn hond?

De minimale dosis xylitol die een verlaagde suikerspiegel kan veroorzaken bij een hond ligt rond de 100 mg per kg lichaamsgewicht. Hoe hoger de dosering des te meer risico er bestaat op het ontwikkelen van symptomen en leverfalen. Bij doseringen van 250-500 mg/kg ontstaat er vaak een acute leverontsteking met leverfalen tot gevolg.
Concreet: 1/2 plakje ontbijtkoek “zero” van 30 gram is voldoende om een hond van 36 kilo in de problemen te brengen. Ofwel 4 gram koek per 10 kilo hond.
1 stukje kauwgom met 65% xylitol geeft al verschijnselen bij een hond van 6,5 kilo. Een hond van 20 kilo wordt al ziek van 3 stukjes kauwgom.

Verschijnselen kunnen zich ontwikkelen binnen 30 minuten na opname, echter in sommige gevallen kan het langer duren (12-18 uur) omdat er bepaalde producten in bijvoorbeeld de kauwgom zitten die de opname van de xylitol wat vertragen.

Een hypoglycemie is zeer gevaarlijk. Symptomen die te zien zijn na de inname van xylitol zijn:

  • Braken
  • Zwakte / slapheid
  • Onrustig worden of juist sloom zijn
  • Rillen, omvallen, epileptische aanvallen
  • Acute leverontsteking en leverfalen
  • Uiteindelijk in coma raken en sterfte 

Als uw hond xylitol binnen heeft gekregen is het zaak dat er zo snel mogelijk gehandeld wordt. Hoe minder er van de xylitol is opgenomen in het lichaam,  des te gunstiger de prognose. Binnen 30 minuten na de inname is het zinvol de hond te laten braken. Daarna is het al de maag gepasseerd en heeft braken meestal weinig effect meer.

Dan is het vooral van belang de hond in de gaten te  houden en via kleine maaltijden of een infuus gedoseerd glucose of suiker toe te dienen om de bloedsuikerspiegel weer langzaam omhoog te krijgen. Ook wordt regelmatig het bloed gecontroleerd op lever- en nierwaarden. Hiermee kunnen eventuele gevolgen van de vergiftiging tijdig worden vastgesteld en kan de behandeling worden aangepast.

Meer informatie vindt u op www.https://xylitolnietvoordieren.nl/