Voor een "in-huis" titerbepaling hebben we keuze uit twee verschillende testen. De VacciCheck en de RapidStatus. 
In dit artikel leg ik ze kort naast elkaar. Omdat ze beide op een verschillend basis werken zijn ze onderling niet te vergelijken. Beide testen zijn betrouwbaar.


De test waar de meeste ervaring mee is opgedaan is de VacciCheck. Voor deze test hebben we één druppel bloed nodig. De test neemt een half uur tijd in beslag waarin je steeds nieuwe handelingen moet doen en waarbij relatief veel kans op fouten bestaat. In dit half uur maakt het niet uit of we 1 of 24 dieren testen. De testtijd blijft hetzelfde. Het loont dus om meerdere dieren tegelijk te testen zodat deze tijd als het ware kan worden gedeeld. 
De VacciCheck gebruik ik sinds 2016 in mijn praktijk en heb er vele honderden tests mee gedaan. In de begintijd hebben we steeds onze werkwijze verbeterd waardoor de kans op fouten heel klein is. Toch begrijp ik het dat in een drukke praktijk hier wel eens iets mis kan gaan. 
Aflezen van deze test is controleerbaar omdat we het stripje kunnen bewaren. De test heeft een uitslag met een schaal van 0-6. Uitslagen van één dier kunnen dus in de loop van de tijd vergeleken worden. Bij een uitslag van 0 of 1 is het advies om te vaccineren. Een 2 of hoger betekent dat er voldoende bescherming is.


Sinds het voorjaar van 2020 is er ook de RapidStatus. Dit is met recht een sneltest want deze heeft maar 10 minuten nodig voor een uitslag en in die 10 minuten kun je rustig iets anders doen. Voor deze test hebben we drie druppels bloed nodig. De cassette kun je niet bewaren dus moet je een foto maken als je de uitslag wilt overleggen. Aflezen blijkt soms lastig omdat een heel licht streepje ook als positief geldt en dat zie je soms pas bij goed invallend licht. De uitslag wordt weergegeven met een + of een - waarbij een plus staat voor voldoende bescherming en een min voor advies: vaccineren. 

Welke test de voorkeur heeft hangt af van de situatie. Bij een volwassen hond die eerder gevaccineerd is geweest en waarvan we nu alleen willen weten of hij wel of niet gevaccineerd moet worden voldoet de RapidStatus prima. 
Bij pups waarvan we het juiste moment van de puppyvaccinatie willen weten gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar de VacciCheck omdat ik dan een individueel verloop kan volgen. Dit voordeel hiervan geldt alleen als de nieuwe baas ook met de VacciCheck test. Wil je alleen een momentopname omdat je weet dat de nieuwe baas hierna gaat testen met de Rapidstatus of toch op het standaard entschema overstapt dan is ook voor deze pups de RapidStatus voldoende.

Verschillende dierenartsen en andere betrokkenen hebben verschillende voorkeuren. Soms gebaseerd op eigen ervaring of op dat van anderen voor wat betreft de test zelf en soms gebaseerd op andere ervaringen. Persoonlijk wil ik graag beide testen blijven gebruiken omdat ik denk dat dat voor de hond en de baas het beste is.