Waarschijnlijk heeft u het al een paar keer voorbij zien komen.
Titeren, meten=weten, VacciCheck.

Maar waarom zou je dat doen?

De redenen verschillen naar gelang u een pup heeft, een volwassen hond of een hond uit het buitenland.

Heeft u een pup die volgens het schema van 6, 9 en 12 weken is gevaccineerd dan is de kans groot dat uw hond goed beschermd is.
Uit onderzoeken is echter gebleken dat 10% van de pups niet goed is beschermd voor 1 of meer van de onderdelen DHP. Deze honden lopen dus tot de volgende vaccinatie (meestal op de leeftijd van 12-15 maanden) onbeschermd rond. Dit noemen we schijnveiligheid.
Om zeker te weten of uw pup goed beschermd is raden wij aan om vanaf een maand na de DHP-vaccinatie te laten testen met de VacciCheck. Als de test is gedaan voor de hond 1 jaar oud is, is een positieve uitslag maximaal een jaar geldig. Testen die gedaan worden na 1 jaar leeftijd kunnen worden afgetekend tot wel drie jaar als blijkt dat de bescherming voldoende is.

Heeft u een hond van meer dan 12 maanden oud en vaccineert u volgens het schema van uw dierenarts dan is de kans groot dat u te veel en voor niets vaccineert. Als uw hond namelijk goed beschermd is dan is dit niet ineens afgelopen op de datum die in het boekje staat. Vaak is de bescherming nog jaren voldoende en soms zelfs levenslang. Als u uw hond laat vaccineren terwijl er nog antistoffen zijn dan doet een vaccinatie helemaal niets!

Als u een hond heeft gekocht die in het buitenland geboren is dan heeft u daar vaak een buitenlands paspoort bij. Soms zijn deze paspoorten niet (goed) te lezen of te begrijpen en soms is het vrij duidelijk dat het paspoort reden geeft tot twijfel voor wat betreft de aangegeven vaccinaties. We moeten helaas constateren dat er te veel fraude wordt gepleegd met (buitenlandse) paspoorten. Over de bescherming die uw hond heeft meegekregen kunnen we nu zekerheid krijgen door te testen.
Komt uw hond uit een land waar ook hartworm voorkomt (Zuid- en Oost-Europa) dan kunnen we de test combineren met een hartwormtest als uw hond tenminste 5 maanden in Nederland is.

Door middel van de VacciCheck of RapidStatus kunnen we zien of uw hond voldoende beschermd is tegen Parvo, Distemper en Hepatitis en dat wordt dan afgetekend in het vaccinatieboekje. We kunnen met de test niet controleren op Rabiës, Weil of Kennelhoest. Als blijkt dat (een deel van) de bescherming niet voldoende is dan kunnen we op maat vaccineren. Het doel is dus niet om helemaal niet meer te vaccineren maar om met zo min mogelijk vaccinaties uw hond toch goed te beschermen.